Å ha hund

Kontakt

Å ha hund

Når en skal skaffe seg hund bør en undersøke nøye hvilken hund som passer for deg, din familie og din livsstil. Det finnes mange forskjellige hunderaser med ulike egenskaper.


Felles for de fleste hunder er at de må aktiveres både mentalt og fysisk. Det er veldig viktig å begynne tilvenning og trening mens hunden bare er valp. Vi anbefaler valpekurs til alle valper! Under "valpen" har vi samlet kort om noen av de viktige punktene du må tenkte på som ny valpeeier.

Under "den ukentlige helsesjekken" kan du lese om tenner og tannkjøtt, ører og generelt hva du bør holde et øye med.
Vi anbefaler vaksine til alle hunder.

Hvor gammel er egentlig din hund?

Hundens ernæringsmessige behov endres med dens alder nøyaktig som hos oss mennesker. I tabellen under kan du sammenligne din hunds alder med din egen.
Når du sammenligner hundens alder med menneskets, vil du oppdage hvor fort valpen blir voksen. En valp på tre måneder tilsvarer et barn på tre år.

 

 Hundens alder

Menneskealder

 3 måneder3 år
 9 måneder11 år
 2 år20 år
 4 år32 år
 6 år44 år
 7 år50 år
 9 år63 år
 11 år77 år
 13 år91 år
 15 år105 år

Valpen

Valpen trenger mye omsorg og oppmerksomhet. Når valpen er 8 uker kan den separeres fra sin mor og kullsøsken. Dette er en stor overgang for valpene, og kan ofte være svært traumatisk. De skilles fra alt som er trygt og kjent, for å møte en helt ny og ukjent tilværelse. Det er derfor svært viktig at den nye valpen den første tiden får ekstra mye omsorg og kjærlighet fra sin nye mor som er deg!

Vaksinasjon

Ernæring

Den ukentlige helsesjekken

Det anbefales at man 1 - 2 ganger ukentlig sjekker hunden fra snute til halespiss. Det kan være et tips å gjøre dette på samme sted og på samme måte hver gang. Bruk gjerne et bord, men pass på at underlaget ikke er glatt. Dessuten venner man hunden til å bli undersøkt og håndtert.

Dette kan man ha mye igjen for når man er hos veterinæren. I tillegg får man store kunnskaper om hva som er normalt, og oppdager dermed raskere hvis helseproblemer er underveis. Start med munnen og tennene. Tannproblemer kan du forebygge med daglig tannpuss. Det er en fordel å vente til tannfellingen er over. Bruk tannpasta som er beregnet på dyr. Dette får du kjøpt hos veterinæren. Gå videre over ører og øyne. Sjekk pelsen og huden. Hver nøye med pelsstell på de rasene som krever det. Kjenn over hele kroppen, alle ledd og nederst på alle bein. Sjekk poter og klør. Klipp klørne hvis det trengs. Klipp gjerne lite og ofte den første tiden, slik at hunden venner seg til at dette ikke er farlig. Sjekk til slutt kjønnsåpning og endetarmsåpning.