Valpen

Å ha valp

Valpen trenger mye omsorg og oppmerksomhet. Når valpen er 8 uker kan den separeres fra sin mor og kullsøsken. Dette er en stor overgang for valpene, og kan ofte være svært traumatisk. De skilles fra alt som er trygt og kjent, for å møte en helt ny og ukjent tilværelse. Det er derfor svært viktig at den nye valpen den første tiden får ekstra mye omsorg og kjærlighet fra sin nye mor som er deg!


Renslighet

Det er naturlig at valpen vil gjøre sitt fornøyde like etter at den har spist, lekt eller sovet. Ta den derfor alltid ut umiddelbart etterpå. Gi den ros når den gjør fra seg ute. Ikke skjenn på valpen hvis den gjør fra seg inne. Irettesettelse i etterkant gjør bare valpen usikker og nervøs. Desto flinkere vi er til å se de små tegnene til at valpen må gjøre fra seg, jo raskere fremgang og resultater. I likhet med oss mennesker er det stor individuell forskjell på når valpen har kontroll på urin og avføring. Enkelte er stuerene allerede etter noen uker, mens andre kan være flere måneder gamle. Det er helt normalt at de kan ha noen tilbakefall. Først når valpen ikke har gjort fra seg inne på et halvt år kan vi kalle den husren.


Oppdragelse

Å oppdra en valp er en stor oppgave som krever mye tålmodighet og forståelse. Det er viktig at du alltid belønner god oppførsel og unngår å bli sint ved tilfeldige feiltrinn. Dette betyr ikke at en skal tolerere dårlig oppførsel, men i slike tilfeller skal irettesettelsen være korrekt. Gi alltid tydelige kommandoer, og bruk alltid de samme ordene. Du må også forsikre deg om at alle familiemedlemmene bruker de samme kommandoer for å unngå at hunden blir forvirret. Dette er avgjørende for betydningen av innlæringen. Å skrike til hunden kan enkelte ganger gi motsatt effekt av det du ønsker. Riktig tonefall, kombinert med direkte øyekontakt er langt mer effektivt. Valpemotivasjonskurs og dressurkurs kan være inspirerende både for hund og eier. Samtidig som valpen får utviklet sine sosiale ferdigheter, får man som eier nyttig lærdom både om hundehold og oppdragelse av valpen. De lokale hundeklubbene arrangerer slike kurs.


Søvn

Søvn er veldig viktig for god helse, forebygging av stress, sykdom og atferdsproblemer. De fleste hunder trenger mellom 12-18 timer søvn i døgnet. Valper har et søvnbehov på opp til 20 timer i døgnet. Sov gjerne sammen med valpen første tiden. Hunder er sosiale sovere så de liker å sove sammen med oss. De sover mange ganger i døgnet og skifter ligge plass ofte. Ikke forstyrr hunder som sover for de trenger kvalitets søvn de også. Noen hunder trenger hjelp til å slappe av og roe seg ned.


Fysisk mosjon og mental trening

Hunder trenger å bruke kroppen sin hver dag. Både fysisk og mentalt. Å gå på tur, snuse og utforske verden er gøy for hundene. Mentale utfordringer trenger hunder hver dag og da må vi variere ulike hjernetrimsoppgaver. Mental aktivisering er stressreduserende og øker hundens mestringsevne og selvtillit. Før valpen er 3 mnd skal den ikke gå på lange turer. Øk lengden etter hvert og legg gjerne inn flere pauser. Husk at det er like viktig med ro som aktivitet.


Håndtering

Valpen må læres at det er greit å klippe klør, sjekke tenner og bli behandlet av veterinær og fremmede. Gjør kloklippen til en positiv og morsom opplevelse. Klipp gjerne en klo om gangen og gi ros og belønning. Ta det på et tidspunkt som valpen er rolig. Det er lurt å øve både seg selv og hunden på å løfte på leppene å sjekke tenner, se inn i ører osv. Da blir det enklere for eier å oppdage hvis noe ser unormalt ut.


Sosialisering og miljøtrening

Et av det største ansvaret vi har som valpeeier er å hjelpe valpen til å få et langt og godt liv fritt for smerte, usikkerhet, frykt og redsel. Sosialiseringsperioden starter ved 3 ukers alder og kan vare til valpen er ca 14 uker. Det er så viktig med sosialisering i denne perioden for å unngå ubehagelige situasjoner og problematferd senere i livet. Det er viktig med tidlig og riktig håndtering, positive og belønningsbaserte treningsmetoder, sosialisering med andre hunder og ulike mennesker i alle aldre. Det viktigste grunnlaget legges nå men vi må fortsette med det hele livet. Godt sosialiserte valper gir en trygg og god oppvekst med god livskvalitet. Alt må læres og tilvennes. La valpen få utforske ulike miljøer for å bli trygg i forskjellige omgivelser senere i livet. Ta den med slik at den kan observere hva at verden består av så mye forskjellig lukter, lyder, og inntrykk. Viktig å ikke overdrive, men ta det gradvis med noen dager pause mellom hver nye oppdagelse. I enkelte perioder er hunder mer skeptiske, så ta hensyn til hunden. Det kan bli or mye inntrykk også.