Ernæring

Fôring

Viste du at katten ikke kan leve et sunt liv på hundefôr? Katten har helt andre ernæringsmessige behov enn det hunden har. Blant annet krever den en høyere proteinprosent i fôret, aminosyren taurin er essensiell for katten, og den har et høyere behov for enkelte vitaminer og mineraler.


Kattungen;

Kattunger trenger et korrekt sammensatt næringsmessig fôr med høyt energiinnhold. De har veldig små magesekker og det er begrenset hvor mye det er plass til, derfor er det viktig at det lille dem spiser inneholder alt av næringsstoffer og den energien dem trenger til å vokse. Katten bør gå på kattungefôr til den er 1 år eller til den blir kastrert/sterilisert.


Kastrerte katter;

Appetitten og adferden kan endres når kattene blir kastrert/ sterilisert. Katten streifer mindre, mister den seksuelle motivasjonen og slåss mindre som tilsammen fører til en lavere aktivitetsnivå. De kan også få større appetitt. Kastrerte/steriliserte katter bør gå på et fôr beregnet til dem.


Senior katten;

Når katten er i 8 års alderen anbefaler vi å gå over på et fôr beregnet til seniorkatter.

Ved å begynne på et seniorfôr i denne alderen kan en forsinke/forebygge noen av problemene som kommer med aldringsprosessen.


Overvektige katter;

Katten liker å spise langsomt og kan gå til og fra matskålen opp til 20 ganger i døgnet. Mange katter klarer å begrense mengden matinntak selv. Noen katter spiser for mye og blir overvektig, og her må en dosere mengden mat og tilvenne katten til å få mat for eksempel to ganger i døgnet. Det finnes fôr som er beregnet for å hjelpe katten til å gå ned i vekt uten at den skal gå å føle seg sulten. Her kreves det at eier doserer korrekt, og at den ikke får noen godbiter og annet godt ved siden av.


Drektig/ die-givende katter;

Når katten din er drektig eller har små kattunder som suger melk har den et forhøyet behov for energi i fôret. Det finnes egne fôr som er spesifisert for drektige katter, evt kan en bruke kattungefôr.

Vann


Katten bør drikke 65 ml vann per kg per døgn. Har du kan katt på 3 kg = 65 x 3 = 195 ml vann per døgn. Katter er ørkendyr og har en unik evne til å konsentrere urinen.
Tips til å få katten din til å drikke mer; vann med smak (eks kokt risvann), katter liker ikke dype skåler slik at værhårene kommer borti kanten når de drikker eller spiser, katter liker rennende vann (eks vannfontener).


Bruk av kattedo

Pga kattens naturlige renslighet vil den ofte foretrekke å gjøre fra seg ute i naturen. Det sparer også eier for jobben det medfører å ha kattedo inne. Vi anbefaler dog å ha en kattedo inne slik at man en gang i blant kan se at urin og avføring er normal.Hårballer

Katten bruker mye tid på personlig pelspleie. Den har en ru tunge, og svelger normalt en del hår hver dag. Hvor mye som kommer ned i magen er avhengig av pelslengden og hvor ofte den blir gredd eller børstet. Hår er ufordøyelig, og du trenger ikke engste deg dersom katten gulper det opp igjen i form av en hårball. Dette er helt normalt. Maltekstrakt (catmalt) og visse kattefor virker regulerende på oppgulping av hårballer. Dersom katten brekker seg regelmessig uten å få opp noe, bør du kontakte veterinæren.